Ikutan Ramai

Friday, April 2, 2010

27 sumber untuk membantu anda dalam dunia fotografi 2.0

Sekarang anda telah mempunyai sebuah kamera digital jenis point n shoot atau pun DSLR yang mahal tu kan? dan anda juga telah mengambil gambar yang begitu banyak sampai penuh harddisk laptop atau desktop anda tu kan?
Mungkin anda akan menyelaras dan menyusun gambar2 yang anda ambil itu selepas ini atau pun mencetak gambar2 tersebut. Tetapi anda tak pernah ada masa untuk menyusun gambar2 tersebut apatah lagi kalau nak cetak???  saya tahu.. sebab saya pun mcm tu.. tak sempat nak susun ataupun nak cetak semua gambar yang telah saya ambil.... mana ada masa ratus2 ribu2.. tu....

Masalahnya : Gambar2 yang anda ambil tu.. mesti cantik dan Kreatif dan bila ia duduk di dalam harddisk komputer anda tu rasanya tersimpan begitu sahaja.. tak ada siapa yang nak tengok...


Penyelesaiannya : Gunakan kemudahan yang disediakan di dalam internet yang percuma dan dapat dicapai 24 jam 7 hari seminggu...

Apa yang anda boleh buat dengan Fotografi 2.0 

1. Kongsikan gambar2 anda

Yang paling seronok tentang internet sekarang ialah ia lebih fokus kepada hubungan dan perkongsian (Connection and Sharing). dan Sharing is Caring!. Dengan meletakkan hasil kerja anda di dalam public domain, anda boleh mendapat maklumbalas, inspirasi dan idea. terdapat beratus-ratus laman web untuk perkongsian gambar yang terdapat disini tetapi saya akan nyatakan yang paling popular sahaja:
2. Hasilkan sebuah portfolio

Jika anda ingin diambil serius sebagai seorang jurugambar, anda perlukan sebuah portfolio. Pilih gambar2 anda yang paling menarik dan paparkan gambar2 tersebut di sebuah site portfolio. Satu cadangan ialah kongsikan gambar anda di website yang dinyatakan diatas dan minta pendapat orang ramai untuk hasil kerja anda itu. Kemudian hasilkan sebuah portfolio berdasarkan maklumbalas orang ramai dan pastikan anda juga tengok hasil portfolio jurugambar2 yang lain untuk melihat cara mereka memilih dan menyusun gambar2 mereka. terdapat berbagai laman web portfolio yang ada tetapi yang utama ialah :
3. Slideshow

Jadikan gambar2 anda itu sebuah slideshow dengan muzik, peralihan, tajuk dan kesan khas. video Photomontage adalah sebuah cara yang menarik untuk memaparkan gambar2 anda. Anda boleh membuat slideshow di :
Kemudian Kongsikan ia di:
4. Berjumpa dengan jurugambar2 lain

Jadi ahli sebuah rangkaian fotografi dan berjumpa dengan orang2 yang mempunyai minat yang sama dengan anda :
Ataupun di dalam laman sosial seperti :

5. Inspirasi

Jurugambar terbaik selalunya akan melihat kerja orang lain di dalam bidang yang sama. lebih2 lagi anda tidak boleh maju kedepan tanpa mengetahui bagaimana untuk melakukannya terlebih dahulu. Terdapat berbagai2 inspirasi di dalam internet seperti :

6. Blog

Sebuah blog membolehkan ada membuat semua ini. Anda boleh berkongsi gambar2 dan juga video anda. inspirasi, idea dan kreativiti anda semua di dalam satu tempat. anda boleh berhubung dengan jurugambar lain dengan meninggalkan komen didalam blog mereka dan menambah mereka ke dalam blogroll anda, dan anda boleh menjadi ahli komuniti blog jurugambar dan diantaranya ialah :

Selamat datang ke dunia fotografi 2.0. Teroka dan Nikmatinya
From Drop Box

4 comments:

Abu Zuhair said...

Askm bang,

1st.. the the nice blog u have here..
2nd.. saya baru nak menceburi bidang fotgrafi ni. i know nothing about it. dan bercadang nak beli Nikon D5000, ok tak pakai tu utk org yg baru2 ni, or go for d80, d60 or d90(yg ni mahal sgt?) or beli je body mana dslr 2nd n baru tambah lens?
3rd.. my FIL org tanah liat BM, nnt balik kg boleh tak kita minum2 teh.nak berbual panjang lebar lagi.
4rd.. kat tag line abg kata nak beli DSLR satu hari nanti, so abg pakai camera apa skrg?
5th.. tlg jawap plzz.. soalan diatas, hehehe... tunggu ni!

Admin said...

terima kasih.... untuk yang pertama tu... untuk yang kedua pula.. kalau nak beli nikon d5000 tu tengok msg nie dulu.. dari nikon sendiri

http://nikon.com.my/plugins/d5000_verification/index.php?

tapi msg tu tahun lepas sekarang tak tau la ok tak lagi.

tapi kalau nak try d3000 tu kawan saya baru beli saya dah cuba rasa dia ok.... feel tuu.. tapi tak leh test lama2 sbb dia nak balik.. heh... kalau ada budget saya syorkan d90 banyak kawan2 saya yg guna kamera nie... dan banyak yg rekomenkan kalau nak beli beli yg nie... sbb kawan saya yg dok amik foto kenduri kawin pun suka pakai yg ni.... kalau nak beli tengok pakej ngan lens apa yg dia mai... kalau nak potrait yg best bole beli Nikon 85mm f/1.8D AF Nikkor dan Nikon 50mm f/1.8 AF Nikkor

yang no 3 tu. abg org mengkuang... dekat sangat la tu.... Insya Allah...

No 4 tu abg la ni pakai Canon SX20IS jer.. harga masa tu rm1700 dia level antara compact dengan DSLR tp kualiti gambar ok... tp buat masa nie kamera ni la jadi peneman sbb yg lain tu tangguh sekejap...

Abu Zuhair said...

Askm bang,
1st thanks singgah blog saya yg usang tu... hehehe.. sesungguhnya konsep blog tidak mengambarkan realiti pemiliknya. hehehe... bukan hipokrit tapi i wish to be apa yg digmbrkan dlm blos saya.

2nd.. selepas abg bgtau D90 bagus, saya comparekan dgn D5000.. mcm xde beza sgt, tapi harga beza jauh gak. nak tanya, D90 autofokus tak or lens dia je, saya tau D5000 auto fokus.. kalau body x auto fokus bukan ke kena cari lenz auto fokus.. or.. sebaliknya or kedua2nye.. or saya yg x paham pasal autofokus... hahahah... gelak salleh kamil... maaf saya menunjukkan kebodohan sendiri.. harap bersabar yek...

jazakumulaahu khairan kasira.

Admin said...

Abu Zuhair.. kalau tak silap abg dan ikut yg abg faham fokus kebanyakan pada lens dan bukan di body camera.. kalau abg tak silap la... hehe... dan d5000 ada satu kelebihan berbanding d90... dia ada live view yang vari angle kita boleh ubah2 skrin dia.. maksudnya kalau org yg macam badan abg yg tak kecik nie... tak la teruk nak amik gambaq dari angle lain mcm kat dari bawah atau dari atas.. kan photographer kalau nak amik gambaq angle bawah selalunya depa akan terbaring terus... haha.... abg pun bukan nya pandai.. hehe.. tp mau belajaq yg penting...