Ikutan Ramai

Sunday, December 20, 2009

Trip To Langkawi : Cable Car

Sekarang Dekat Cable Car Pulak Lokasi di Gunung Mat Chincang....  kalau drive dari pekan Kuah 30 minit jer, kalau dari Airport, 15 minit, sebelum naik Cable Car kat bawah dia Oriental Village.. tetapi memandangkan  masa terhad jd kami terus ke Kaunter Bayaran untuk naik Cable Car... Bayaran masuk untuk warganegara Malaysia yg ada Mykad RM15... untuk pelancong RM30.... aku p ngan adik aku ngan kawan dia,, mak aku ngan wife aku,, sampai stesen yg teratas... kami tak turun kat stesen tengah sbb orang ramai betul... kalau tengok gambar anda akan nampak orang beratur sampai luar bangunan di tengah panas kat bawah... sampai ke atas anda akan berada di lokasi setinggi 708  meter dari aras laut,  kami turun ke titi gantung pulak sepanjang 125 meter dibuka untuk orang ramai pada 27 Februari 2005 dapat


1. Endorsed by the MALAYSIA BOOK OF RECORDS  for
The Longest Free Span Single Rope Cable Car – Total In Length – 919.5 meter
One of the Steepest Gradient in the World – 42 degree

2. PRIX ACIER AWARDS 2005
‘Outstanding construction, architectural quality & technical proficiency of steel works’

3. FOOTBRIDGE AWARDS 2005
‘Winner for Technology LONGEST SPAN’

OPERATING HOURS

Monday – Thursday10.00am - 18.00pm
Wednesday12.00pm - 18.00pm
Friday – Sunday & Public Holiday09.30am - 19.00pm


HANGING BRIDGE – The Facts
•    Overall Distance125 m
•    Pylon Height82 m
•    Pylon foundation above sea-level605 m
•    Top of Pylon above sea-level687 m
•    Loading / Maximum Capacity2000 pax @ 4 person per m2
•    Square Area500m2
•    Construction Period (Aug 2003 – Aug 2004)12 months
•    Open to public27 Feb 2005


CABLE CAR SYSTEM FOR GUNUNG MACHINCANG

•    Horizontal distance2079 m
•    Vertical rise680 m
•    Inclined distance2158 m
•    Haul rope diameter50 mm
•    Bull wheel diameter6.10 m
•    Passengers per-gondola6 persons
•    Design speed5 m/sec
•    Operating speed3 m/sec
•    Turn around trip time28 mins
•    Hourly capacity700 pax/hour
•    Numbers of stations3
•    Numbers of ‘On-line Towers’2
•    Height of Tower 1 (nearest to Base Station)38 m
•    Height of Tower 270 m
•    Longest free span (between Tower 2 and Middle Station)950 m
•    Steepest gradient42 degrees
•    Construction period (April 2001 – August 2002)16 months
•    Testing & commissioning period (August – October ’02)3 months
•    Open to public (Free ride) – October 20021 months
•    Revenue collection commencing – (November ’02)to-date









































2 comments:

zella said...

adusss...
gayatnya...
=p



slm kenal....

Aini said...

bestnye.. teringin nak ke Langkawi jugak..huhu